Jantar Team

Jantar Team absolvoval v priebehu víkendu štyri rôzne podujatia a všetky úspešne

Jeden slovenský Jantar Team, tri rôzne krajiny a štvorica samostatných podujatí. Dve z nich zaradené do európskeho šampionátu, jedno do poľských majstrovstiev a jedno maratónske.

Jantar Team

Seriál FIA European Hill Climb Championship pokračoval predposledným tohtoročným kolom v slovinskej Ilirskej Bistrici. Na tomto podujatí reprezentoval slovenský Jantar Team český jazdec Karel Trněný so Škodou Fabia R5 Special. Výsledkom bolo druhé miesto v skupine 2 a štvrté v kategórii 1.

V Ilirskej Bistrici som štartoval prvýkrát, takže najskôr som sa musel zoznámiť s traťou. V sobotňajších tréningoch sme chceli hlavne získať čo možno najviac dát a podľa toho nastaviť Škodu Fabia na nedeľné preteky. Žiaľ, tretia tréningová jazda bola nakoniec zrušená a tak sme museli vychádzať iba z dvoch jázd, ale taký je už život. Všetko však fungovalo a mne sa v nedeľu podarilo zajazdiť v oboch jazdách až na tisícinu sekundy zhodné časy, čiže toto bolo asi maximum čo som mohol dosiahnuť. Prial som si síce na nedeľu dážď, ktorý by mi bol určite pomohol, nakoniec však spadlo iba pár kvapiek pred štartom druhej ostrej jazdy, takže moje želanie nebolo vypočuté,“ zhodnotil Karel Trněný.

Jantar Team

Druhým európskym podujatím bola legendárna Barum Rally v Zlíne. Tu bolo v rámci podujatia FIA European Rally Championship naplánované ďalšie kolo českých rally majstrovstiev. A práve v bojoch o české body sa predstavila aj mladučká posádka Jantar Teamu, Krištof Zpěvák – Pavel Fuksa jazdiaca na vozidle Opel Adam Cup. Napriek faktu, že v triede 6 oproti spomínanej dvojici štartovali podstatne silnejšie vozidlá kategórie Rally4, či R2, Krištof s Pavlom vybojovali konečnú desiatu priečku v triede, pričom navyše aj boli spomedzi vozidiel Opel Adam Cup najrýchlejší.

Ako už všetci vieme, v Jantar Teame počas celej sezóny prebiehajú aj prípravy na TOP podujatie sezóny, čiže Dakar Rally 2022. A práve v skupine motocyklových jazdcov bude na Dakare reprezentovať Jantar Team aj Slovák Thomas Hostinský, ktorý si počas víkendu „strihol“ svoju prvú Baja súťaž. Tá bola zaradená do poľského motocyklového Baja šampionátu. Thomas si tu premiérovo vyskúšal dakarskú motorku KTM Rally 450 a zároveň sa vlastne učil ako používať navigáciu. Súťaž napriek spomínaným hendikepom nakoniec pre Thomasa, ale aj Jantar Team dopadla nadmieru dobre. V cieli mu totiž patrilo tretie miesto absolútneho poradia, pričom v nedeľnej etape už bol spomedzi všetkých súťažiacich na tunajšej trati jednoznačne najrýchlejším jazdcom.

Do kategórie príprav na Dakar Rally patrila aj posledná súťaž, o ktorej budeme dnes hovoriť. Konala sa v Čechách, v okrese Sokolov, konkrétne v obci Vřesová, kde sa išiel Offroad Maratón, pričom na štart sa postavil v triede Mistr Moto E2 vo farbách Jantar Teamu mnohonásobný účastník dakarskej súťaže, David Pabiška. Samotná súťaž sa jazdila tri hodiny. Davidovi sa podarilo už krátko po štarte poriadne zatiahnuť a získať pred zvyškom štartového pola poriadny náskok. Nanešťastie ho po asi dve a pol hodine jazdy postihla smola v podobe rozbitej pneumatiky. Vďaka spomínanému značnému náskoku mu to napriek vynútenému odstúpeniu stačilo na pódiové umiestnenie, kde bral ocenenie za tretie miesto.

Jantar Team

Bol to víkend, ktorý nášmu tímu dal poriadne zabrať, ale som rád, že sme ho úspešne absolvovali, pričom sa nám darilo na všetkých frontoch. Keďže som nemohol byť na štyroch miestach naraz, vybral som si Poľsko. Bolo veľmi zaujímavé sledovať Thomasa Hostinského pri jeho prvom štarte s dakarskou KTM-kou, ale aj to, ako sa vlastne iba v piatok podvečer zoznamoval s navigáciou a snažil sa pochopiť ako to na diaľkových súťažiach funguje. No a musím povedať, že absolútne nesklamal a v nedeľu už bol jednoznačne najrýchlejším jazdcom na trati. Som rád, že som to mal možnosť sledovať na vlastné oči. Samozrejme celý čas som bol v spojení aj s ostatnými členmi tímu, ktorí bojovali na rôznych iných podujatiach. Všetci svoju úlohu zvládli perfektne za čo im patrí moje veľké poďakovanie. A samozrejme poďakovanie patrí aj všetkým partnerom tímu, ktorým sme dúfam dobrými výsledkami urobili radosť,“ zhodnotil záverom Ján Miloň, manažér Jantar Teamu.

Kde a kedy budú jazdci Jantar Teamu opäť štartovať vám teraz neprezradíme, ale určite vás o ich výkonoch budeme znovu informovať.

Zdroj: Miro Majláth / Foto: Jantar Team + Tibor Szabosi + Werner Schneider

Pridaj komentár