PAV Pezinská Baba sa vracia na scénu.

Preteky automobilov do vrchu na Pezinskej Babe patrili v minulosti k najznámejším nielen u nás na Slovensku, ale aj v Európe. Od posledného podujatia však uplynulo už dlhých päť rokov.

PAV Pezinská Baba

Devätnásť zákrut, nádherná príroda, ale aj ľahká dostupnosť pre pretekárov z celej Európy. Toto všetko iba pár kilometrov od hlavného mesta Slovenska. Pezinskú Babu proste poznali všetci. Po posledných pretekoch, ktoré sa konali v júli 2010 však akoby sa po týchto pretekoch zľahla zem. Na cestu smerujúcu z Pezinka do Perneku sa nasťahovali stavebné stroje, paddock v ktorom voľakedy bývalo parkovisko pretekárskych vozidiel osirel a jediné podujatie zaradené do majstrovstiev Európy pretekov automobilov do vrchu konajúce sa na Slovensku sa presunulo o niekoľko sto kilometrov východnejšie, do Dobšinej.

V tomto roku sa však má všetko opäť na dobré obrátiť a pretekárske vozidlá sa majú na Pezinskú Babu po päť ročnej pauze opäť navrátiť. Navyše sa podarilo zachrániť aj pôvodný termín konania pretekov, ktoré odštartujú v dňoch 3. – 5.7.2015. Za znovu oživením pretekov automobilov do vrchu stojí STW Motorsport s.r.o. a organizačný tím združený okolo Petra Ambrúza, pretekára, ale zároveň aj predsedu komisie PAV SAMŠ.

PAV

Peter, všetci vieme, že obnoviť majstrovstvá Slovenska pretekov automobilov do vrchu na Pezinskej Babe bol pre Teba, ako Bratislavčana veľký sen. V tomto roku sa to podľa všetkého, aj vďaka organizačnému tímu STW Motorsport podarí. Vieš nám trošku priblížiť prípravu ?

„Už v januári prebehlo prvé stretnutie organizačného výboru, kde sme sa dohodli, kto má čo na starosti. Podarilo sa nám kontaktovať aj priateľov, ktorí majú skúsenosti z organizáciou depa v kameňolome a v cieli, stavbou trate a celkovou administráciou. Pomaly sa nám už začínajú zbierať odpovede a stanoviská úradov. Veľkú pomocnú ruku nám podal jeden z najznámejších organizátorov „EBM BABA“ a pán primátor Oliver Solga, za čo im patrí obrovská vďaka.“

PAV

Na Pezinskej Babe sa konali preteky automobilov do vrchu v podstate už od začiatku 70-tych rokov minulého storočia. Samozrejme, boli roky, keď preteky neštartovali, či už z dôvodu nedostatku financií, či iných dôvodov. Teraz absentovali dlhých päť rokov. Bolo veľmi ťažké presvedčiť kompetentných o ich obnovení ?

„Keď sme s touto myšlienkou navštívili kompetentných v Pezinku, boli sme ich milou a spontánnou reakciou veľmi prekvapení a nadšení.“

Za päť rokov, keď na Pezinskej Babe pretekali viac menej iba stavebné stroje, určite dostal zabrať aj paddock, ktorý bol vždy centrom tohto podujatia. Budú tieto priestory použiteľné tak ako v minulosti, alebo sa budú musieť pretekári nejako obmedzovať ?

„Mesto Pezinok sa o priestory kameňolomu (paddock) ukážkovo stará a zveľaďuje ich, takže si myslím, že jazdci budú po piatich rokoch opäť milo prekvapení.“

Na úvod ďakujeme za informácie, do štartu pretekov automobilov do vrchu na Pezinskej Babe ostávajú presne tri mesiace. Ostatné informácie budeme dopĺňať v priebehu príprav podujatia PAV Slovakia – Baba.

Informácie nájdete aj na: www.slovakia-baba.sk

Zdroj: Miro Majláth, Foto: Tibor Szabosi

Pridaj komentár