Dobšiná 2015: Dobšiná Európu nesklamala

Už štvrtý rok sa Európa vrátila do Dobšinej. Nie je to náhoda! Organizátori v malom slovenskom mestečku znova svetu dokázali svoju veľkosť a úrovňou svojho podujatia sa môžu porovnávať s tými najlepšími. Aj preto sa sem pretekári (aj my) radi vracajú. Nádherná trať, obetaví a ústretoví ľudia s veľkým srdcom a láskou k autošportu robia svoje. Dobšinský kopec 2015 bol preto znova oslavou slovenského automobilového športu.

Dobšiná

Aj napriek neúčasti „Dobšinátora“ Faggioliho úroveň vôbec neklesla. Chvíľu sa dokonca s nami zahrávalo aj rozmarné počasie, no aj toto pripravení usporiadatelia výborne zvládli a diváci už po 32-krát mohli vidieť svoje obľúbené preteky na ktorých nechýbali ani domáci hrdinovia akými sú Vlasto Majerčák, Tomáš Fusko, či Ďodi Béreš. Tento rok k ním pribudol dokonca ďalší nádejný krajan, iba 14-ročný Denis Pavlík z Betliara. Šikovný chlapec dýchal plnými dúškami veľkú atmosféru svojich iba druhých asfaltových pretekov a radoval sa dokonca z víťazstva vo svojej triede. „Veľmi sa mi tu páčilo. Škoda, že to bolo také krátke. Vždy som sa zlepšoval, až na druhú ostrú jazdu, kde som bol pomalší asi o tri sekundy. Na prvej ostrej som mal malý ťukanec so zvodidlom, ale nič sa nestalo. Mám prvé miesto v triede. Tretí v junioroch. Som spokojný.“ A my tiež, pretože to, ako mladý Denis vystupoval a jazdil nám naznačuje, že by sa mohol vyrásť v nový slovenský talent. Tak ho musíme polievať, aby rástol.

Ale poďme k veľkým chlapcom. Celkovým víťazom sa podľa očakávania stal Miloš Beneš, ktorého placatá Osella všetkých prepleskla. „Výborne pripravená trať s takmer dokonalým povrchom. Preteky boli na vysokej úrovni. Nič som nepokazil. Pre mňa bolo dôležité poraziť Fausta a Davida, čo sa mi podarilo. Očakával som, že by som sa mohol ešte v druhej jazde zlepšiť, ale pneumatiky po prvej jazde dostali veľmi zabrať. Najdôležitejšie však je, že si do šampionátu veziem plný počet bodov a preto som spokojný,“ Hodnotil v cieli víkend úradujúci český kopcový majster a držiteľ zlatého volantu.

Dobšiná

Spokojnosť neskrýval ani stále vysmiaty démonický Talian s démonickým menom, Fausto Bormolini. „Víkend bol pre mňa úspešný. Druhá jazda sa mi už tak nepodarila, ako prvá, ale vďaka náskoku som nakoniec udržal celkové druhé miesto. Miloš odjazdil super preteky a na neho som dnes nemal. Náš tesný súboj o druhé miesto pekne dramatizuje šampionát a už sa neviem dočkať ďalších pretekov.“ No a my budeme čakať na jeho monopost aj na ďalší rok.

Pred víkendom sa príliš veľa vody namútilo okolo mladého Davida Hausera z Luxemburska. Podľa niektorých to mal byť práve on, kto mal mútiť vodu v miestnej Palcmanskej Maši. David nás ale vyviedol z omylu, keď priznal, že európske kopce jazdí len prvý rok a musí sa ešte veľa učiť, aby sa mohol „Dobšinátorovi“ rovnať. Napriek tomu zajazdil s talianskou verziou Wolfa výborné časy. V druhej ostrej bol dokonca celkovo druhý, keď Bormolini urobil drobnú chybu na trati. „Veľmi sa mi tu páči. Sú tu úžasní ľudia, ktorí nám vo všetkom vychádzajú v ústrety. Dúfam, že som ich svojim výkonom nesklamal. Na Miloša Beneša som však nestačil. Trať je našťastie ľahko zapamätateľná a tak som aj napriek vynechaniu druhej tréningovej jazdy (dážď) dokázal súperiť s Faustom.“

Dobšiná

A ako to vyzeralo na domácom kolbišti? Na Pezinskej Babe sme s Igorom rozprávali, že práve Dobšiná by mohla priniesť krásne vyrovnaný súboj s Ďodim Bérešom. A po sobotňajšom tréningu to tak aj vyzeralo. Žiaľ, pre šport, očakávaný súboj skončil skôr, ako začal. Ďodimu sa vyšmykla hadica s turba a už na dvanástom stanovišti jazdu skončil. Igor išiel za ním a tlačil, čo to dalo. Keď však uvidel svojho rivala mimo trať, tak zvoľnil tempo. I tak však úradujúci slovenský kopcový majster s prehľadom vyhral a s plným bodovým ziskom znova začína dramatizovať vývoj v šampionáte. „Tento kopec patrí právom medzi najlepšie, lebo dokáže dokonale preveriť jazdca aj techniku. Preto som rád, že som na tak prestížnom kopci dokázal vyjazdiť také výsledky. Vyhrali sme nielen slovenský „majstrák“ a sme najrýchlejší medzi „plecháčmi“, ale podarilo sa aj pekné jedenáste miesto v celkovom poradí pri tak silnej konkurencii. To si vážim.“

Dobšiná

Rešpekt si zaslúži aj stále sa zlepšujúci Janko Miloň. Ten síce ešte na nadupaného „Myšiaka“ s Drotárom nestačí, ale aj v druhej ostrej jazde sa dokázal zlepšiť o ďalšie tri sekundy a právom mohol byť spokojný. „S priebehom celého víkendu som veľmi spokojný. Výborne pripravená trať, ktorú nezaskočilo ani počasie. Žiadne vážne havárie a zdržania. To pomáha pilotom k dobrým výsledkom. Mám veľkú radosť s druhého miesta v MSR. V druhej jazde som sa ešte dokázal o tri sekundy zrýchliť, takže odchádzam spokojný.“

Nebyť nešťastného odstúpenia Ďodiho Béreša, tak by sme víkend v Dobšinej mohli hodnotiť priam ako dokonalý. Dokonca ani Vlasto Majerčák si nedal svoj rekordný čas v „enkách“ odviezť do Macedónska. Držme teda Dobšinej palce, lebo znova nesklamala Európu a výborne reprezentuje celé Slovensko.
Ľuboš Kašický
Tlačová správa DK 2015

Foto: ForzaFerrari.sk

Pridaj komentár