Slovak National Hill Climb Team

Výborný Rechberg pre Slovak National Hill Climb Team

45. Rechbergrennen 2016 odštartoval počas uplynulého víkendu konečne, po dlhom zimnom spánku, tohtoročnú sezónu Majstrovstiev Slovenska pretekov automobilov do vrchu. Na štarte sa predstavila aj štvorica jazdcov Slovak National Hill Climb Teamu.

Slovak National Hill Climb Team

Tri tréningové a dve súťažné jazdy absolvovali jazdci za neskutočne premenlivého počasia, ktoré v tomto roku v Tulwitze panovalo. Zatiaľ čo vo štvrtok a piatok bolo pekne, slnečno v sobotu sa nad traťou prevaľovali mračná cez ktoré presvitalo slnko. Počas tretej tréningovej jazdy začalo pršať, pričom táto bola od polovice štartového pola zrušená. V nedeľu, počas pretekov už od rána v Tulwitzi panovala poriadna zima sprevádzaná nárazovým vetrom, popoludní dokonca nad traťou začalo husto snežiť.

Slovak National Hill Climb Team

„Sneženie si na pretekoch automobilov do vrchu veru nepamätám,“ začal s rozprávaním Peter Ambrúz, ktorému sa napriek nepriazni počasia podarilo vyhrať nielen slovenskú triedu E1-2000, ale aj E1 FIA – 2000 a tak si z Rechbergrennen odviezol v spolupráci s vozidlom Vauxhall Vectra, plný počet bodov do hodnotenia európskeho šampionátu. „Našťastie sneženie prestalo a mne sa podarilo dokonca zajazdiť v druhej ostrej jazde najlepší čas. Som spokojný,“ doplnil Peter Ambrúz.

Slovak National Hill Climb Team

V rovnakej triede jazdil v rámci Slovak National Hill Climb Teamu aj Peter Kacvinský na Renaulte Clio RS. Napriek faktu, že ho trápila technická porucha patrilo mu v skupine E1 FIA – 2000 piate miesto. „Ja som na Rechbergu už tretí krát. Je to veľmi pekný kopec, perfektne organizačne zvládnutý, len tento rok nám počasie dvakrát dobre nevyšlo. Navyše mám trochu problémy s autom a musím povedať, som rád, že došlo až do cieľa,“ vysvetlil Peter Kacvinský.

Tretím jazdcom bojujúcim v už spomínanej triede bol Sergej Škarpíšek a Opel Calibra 16V. Sergio toľko šťastia ako Kacvinský nemal a auto musel odstaviť pre poruchu už po prvej súťažnej jazde.

Slovak National Hill Climb Team

Slovak National Hill Climb Team v rámci úvodného podujatia sezóny pripravil pre divákov aj dve absolútne novinky.

Prvou z nich bol štart Miroslava Čiliaka na Formule MTX 1-06 medzi jazdcami bojujúcimi o body v európskom šampionáte Historik, konkrétne v skupine Class E4 – 1600. Miro s formulou, s ktorou pred takmer dvadsiatimi rokmi pretekal, skončil na druhom mieste. „Keď mám pravdu povedať, predstavoval som si to ľahšie ako to bolo v skutočnosti. Pred pretekmi nebol čas formulu poriadne otestovať a tak pre mňa boli tréningové jazdy veľmi užitočné. Prvá jazda, musím priznať nebola nič moc, navyše som zistil, že auto nefunguje akoby malo, v druhej sa mi však napriek tomu podarilo dať sám sebe dvadsať sekúnd. V ostrých jazdách som bojoval s drobnými technickými problémami, ale som rád, že som sa aspoň trochu rozbehol. Viem, že do ďalších pretekov nás čaká strašné množstvo roboty. Formula totiž päť rokov stála v garáži a auto ktoré stojí taký dlhý čas, nikdy nemôže byť na pretekoch úspešné. Ale ako som povedal, rozbeh bol dobrý,“ zhodnotil svoj comeback Miro Čiliak.

Slovak National Hill Climb Team

Druhým prekvapením pre divákov bol štart Petra Floreka s vozidlom Ford Escort Cosworth zaradenom v rámci Rechbergrennen v skupine E1 FIA+2000, v rámci slovenského šampionátu však Peter bude brať body v triede A+2000. Tu v Rechbergu mu po dvoch súťažných jazdách patrilo piate miesto. Prečo tomu tak bolo nám vysvetlil Peter Florek: „Celý víkend, napriek faktu, že tu panujú doslova zimné podmienky, riešime prehrievanie motora. Navyše sa mi v druhej súťažnej jazde podarilo trafiť retardér, ktorý som nejaký kúsok aj potiahol pred autom. Som rád, že som vyšiel až do cieľa, našťastie sú to iba kozmetické chyby.“

Slovak National Hill Climb Team

A ako by zhodnotil prvý pretekársky víkend Peter Ambrúz, manažér Slovak National Hill Climb Teamu ?

„Myslím si, že máme za sebou pekný, aj keď poriadne uzimený víkend. Niektorí naši jazdci trochu bojovali s drobnými technickými poruchami, ale okrem už spomínaného Sergeja Škarpíška sa nám štyrom podarilo dôjsť až do cieľa, čo je super. Moja vďaka patrí nielen všetkým členom Slovak National Hill Climb Teamu, ale aj našim partnerom. Bez nich by sa tento šport robil veľmi ťažko.“

Slovak National Hill Climb Team má teraz tri týždne na vychytanie všetkých drobných nedostatkov. Potom celý tím čaká dvojica pretekov, v poľskej Zaluźi a na košickej Jahodnej.

Zdroj: Miro Majláth / Foto: Jozef Pisch

Pridaj komentár